New Material Award

Het liefst werkt Scherer met graan, en meer specifiek met het snel groeiende wortelstelsel dat dit gewas kenmerkt. Door het graan te laten groeien op een onderaards sjabloon kan zij de wortelgroei op een dusdanige wijze manipuleren dat er ‘geweven’ of ‘gevlochten’ patronen ontstaan. Het textielachtige materiaal dat zij kweekt volgt de blauwdruk die wordt gedicteerd door 3D geprinte sjablonen. Zaad, potgrond en water zijn vooralsnog de noodzakelijke ingrediënten van het proces. Zodra de wortelgroei zover is gevorderd dat het gewenste patroon is gevormd, volgt de oogst. Het graan wordt kort afgeknipt en de wortelstructuur wordt vrijgeprepareerd en gedroogd. Integraal deel van het werkproces zijn de foto’s die vrijwel onmiddellijk van het textiele resultaat worden gemaakt, maar ook het feitelijke materiaal wordt geconserveerd.

Met plantkundige Gerard van der Weerden (Radboud Universeit) kijkt Scherer naar mogelijkheden om een compleet kledingstuk onder de grond te laten groeien. En in een volgende stap wordt getracht om ook de potgrond uit het proces te elimineren door de wortels in hydroculturen te doen groeien.

Diana Scherer

Diana Scherer heeft beeldende kunst en Fotografie gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk is gepubliceerd in onder andere Capricious, Exit en Wired Magazine en is recent tentoongesteld op de Dutch Design Week (Eindhoven), Himalayas Museum (Shanghai) en Korogram (Seoul). Tijdens de New Material Award 2016 won ze een fellowship bij Het Nieuwe Instituut.