New Material Award

De huidige kruisbestuiving tussen natuur, wetenschap en creativiteit zorgt ervoor dat de materiële werkelijkheid radicaal zal veranderen. Een avond waarop nieuwe ontwikkelingen werden getoond en besproken. Met onder anderen Olivier van Herpt, winnaar New Material Award 2016, Diana Scherer, winnaar New Material Fellow 2016 en ontwerper Bart Hess. Andrea van Pol modereerde de avond.

Olivier van Herpt - Functional 3D Printed Ceramics

Steeds meer materialen kunnen 3D-geprint worden, ook klei. Olivier van Herpt bouwde zelf een 3D-kleiprinter die hij kan beïnvloeden terwijl hij print. Omdat klei een grillig materiaal is, speelt ook het toeval hierbij een rol. Zo ontstaat een ambachtelijk product, gemaakt met de nieuwste technologie. De 3D-printer kan inmiddels in drie uur een object van klei van 80 cm printen. Ondertussen bouwt Van Herpt aan een nog grotere printer, waarmee bouwelementen in keramiek gemaakt kunnen worden.

Diana Scherer – Interwoven

Met behulp van onderaardse sjablonen die dienst doen als mallen leidt Diana Scherer het wortelstelsel van planten in banen. Tijdens het groeiproces voegen de wortels zich naar de patronen en weven of vlechten zichzelf, met een textielachtig materiaal als resultaat. Diana Scherer werkt in haar onderzoek samen met biologen en ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Doel is om een wortelstelsel te ontdekken waarmee een sterk en houdbaar materiaal ontwikkeld kan worden. Scherer onderzoekt momenteel in samenwerking met plantkundige Gerard van der Weerden van de Radboud Universiteit, of het mogelijk is om onder de grond een kledingstuk te laten groeien.

Bart Hess

Sinds 2008 leidt Bart Hess een multidisciplinaire ontwerpstudio waarbinnen hij materiaalonderzoek verricht en nieuwe materialen ontwikkelt. In relatie tot het menselijk lichaam nagelde, stretchte, slijmde en schraapte hij materialen. Daarbij werkte hij samen met onder anderen Lucy McRae, Nick Knight, Lady Gaga, Iris van Herpen en Walter van Beirendonck. Met behulp van een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie documenteert en archiveert Hess zijn oeuvre, zodat projecten herhaald kunnen worden en resultaten reproduceerbaar zijn.

Andrea van Pol

Redacteur en presentator Andrea van Pol is onder meer bekend van AVRO's Kunstuur, Vroege Vogels en De Slag om Nederland. Ze presenteert het wekelijke programma Opium op Radio 4. Daarnaast is ze zeer betrokken bij de Nederlandse culturele sector. Als presentator en dagvoorzitter staat ze op podia door het hele land.

New Material Award

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. Zij zien voor kunstenaars, ontwerpers en architecten een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken. Nieuw materiaal of vernieuwend materiaalgebruik vormt daarbij de leidraad.

Design Dialogues

Een veelzijdige reeks dialogen met makers, ontwerpers en beschouwers over design. De discussies richten zich op het ontwerpproces van grondstof tot eindproduct en verkennen onderwerpen als esthetiek, technologie en ethiek. Speciale aandacht gaat uit naar de interactie tussen objecten en duurzaamheid als onderdeel van een cyclische benadering van het ontwerpproces. In de dialogen wordt onderzocht hoe traditionele noties als betekenis, waarde en materialiteit opnieuw betekenis krijgen in een van design doordrongen cultuur, gemedieerd door digitale technologieën.

datum
12/01/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam