New Material Award

Nominatiecommissie en vakjury 2016

De nominatiecommissie van deze editie bestond uit: Hebe Verstappen (hoofd TextielLab TextielMuseum), ontwerper Tjeerd Veenhoven (Studio Tjeerd Veenhoven, winnaar aanmoedigingsprijs DOEN | Materiaalprijs 2011, genomineerde voor de New Material Award 2014), Pieter Keune, voorzitter (oprichter vakblad kM, gastdocent masteropleiding ‘restauratie’ van de UvA), Ruud Balkenende (professor Circular Product Design, TU Delft) en Wendy Plomp (oprichter en curator Dutch Invertuals). Onder voorzitterschap van Pieter Keune bestond de jury uit: Wieki Somers (ontwerper, Studio Wieki Somers), Irene Colicchio (Sustainability Engineer DSM) en Koert van Mensvoort (kunstenaar, wetenschapper en filosoof, Next Nature). Uit het juryrapport: “Ontwerpers kunnen wel degelijk een revolutie teweegbrengen. Zij denken na over het gebruik van materiaal en doen concreet materiaalonderzoek dat leidt tot innovatieve toepassingen. De huidige ontwerpers zijn de aanjagers van het streven naar een duurzame samenleving.

Lees hier de publicatie over de New Material Award 2016 met de werken van de genomineerden en winnaars, of download de PDF hieronder.

New Material Award

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. Zij zien voor kunstenaars, ontwerpers en architecten een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken. De prijs richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek en is bedoeld om deelnemers te stimuleren om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken. Dat streven is terug te zien in de inzendingen die een grote verscheidenheid aan innovatieve oplossingen laten zien, waarin functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan. De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award met een geldbedrag van € 15.000 voor een eindproduct en de New Material Fellow. De winnaar van de New Material Fellow wordt door Het Nieuwe Instituut gedurende een periode van maximaal zes maanden ondersteund om zijn of haar idee verder uit te werken en onderzoek te doen. 

Genomineerden

De achttien genomineerden zijn: Adrianus Kundert met Ripening Rugs, Antoine Peters met The Lenticular Project, Bastiaan de Nennie met The Phygital Virtuosity, buro BELÉN met Living Colours, bureau SLA / Overtreders W met Pretty Plastic Plant, Christien Meindertsma met Flax Chair, Diana Scherer met Interwoven, Eric Geboers met The Salt Pup, No Mad Makers met BAG2WORK, Studio rENs met Fade To Stay, Roel Deden met Printhesis, Rosanne van der Meer met Personal Knitwear for Everybody, Rudolf Romero Borgart  met Virtual Paper, Simone Post met POST-VLISCO, Studio Dirk vander Kooij met Holle Buis Techniek, Olivier van Herpt met Functional 3D Printed Ceramics, Maurizio Montalti met The Growing Lab / Mycelia en Maarten Baas met The Tree Trunk Chair.

Het werk van alle genomineerden is te bekijken op de website www.newmaterialaward.nl

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.