New Material Award

Sinds de New Material Award in 2009 voor het eerst werd toegekend, beloont de prijs kunstenaars en ontwerpers voor hun bijdrage aan materiaalinnovatie ten dienste van ecologische en sociale duurzaamheid. De afgelopen tien jaar is de prijs een belangrijke katalysator gebleken voor vernieuwend ontwerpend onderzoek. Bovendien biedt de New Material Award een platform aan een generatie ontwerpers die fundamentele vragen durft te stellen over industriële productieprocessen en natuurlijke groei, afvalstromen en restmaterialen. Steeds regelmatiger doen zij dat in samenwerking met wetenschappelijke partners.

Het kunnen confronterende vragen zijn, waarin de ethiek van de industriële samenleving of de politiek achter het milieubeleid ter discussie komen te staan. In de genomineerde projecten leidt het kritisch onderzoek tot prikkelende tegenvoorstellen. Met hun speculatieve projecten verbeelden de ontwerpers een alternatieve, optimistische kijk op de grondstoffen en materialen van de toekomst.

Materiaalinnovatie omvat veel meer dan alleen de ontwikkeling van compleet nieuwe materialen. Meestal draait het om een herwaardering van grondstoffen, technieken of restproducten die in de huidige industriële praktijk over het hoofd worden gezien, als minderwaardig zijn gediskwalificeerd of als ongeschikt voor de beoogde doeleinden terzijde geschoven. Telkens blijkt het mogelijk om de waardering op te rekken. Door onderzoekend en vooral zonder vooroordeel nieuwe mogelijkheden te verkennen. Van een beladen stof als dierlijk bloed tot het eeuwenlang gebruikte constructiemateriaal bamboe. Van het haar dat bij de kapper achterblijft tot het afvalglas dat volgens de gevestigde industrieën ongeschikt zou zijn voor hergebruik.

Nominatiecommissie en vakjury

De nominatiecommissie bestond uit Lex ter Braak (voorzitter, tevens voorzitter van de jury), Elvin Karana (Associate Professor afdeling Design Engineering, TU Delft, auteur ‘Materials Experience’), Conny Groenewegen (Fashion Director bij Conny Groenewegen), Emma van der Leest (artistiek directeur en oprichter Blue City) en Stijn Roodnat (Co-Founder LABEL BREED). Onder voorzitterschap van Lex ter Braak bestond de jury in 2018 uit Irene Colicchio (sustainability engineer bij DSM), Rianne Makkink (oprichter en directeur Studio Makkink & Bey) en Arnold Tukker (professor afdeling Industriële Ecologie en directeur Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden).

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.