New Material Award

Alchemie en afval fascineren genomineerden voor New Material Award 2018

Kunstenaars, ontwerpers en architecten leveren voor deze zevende editie een complexe, rijke schat aan nieuw materiaal op basis van bestaande én ongebruikelijke grondstoffen. Zo vertelt een servies hoe het met de fijnstof in je stad gesteld is, krijgt jute een upgrade van nuttige naar esthetische toepassingen en worden restproducten omgesmolten tot een totaal nieuw metaal. Zelfs koeienbloed blijkt een grondstof te zijn voor objecten. Ook weten sommige ontwerpers een geheel ander perspectief te bieden op de cyclus van productie en gebruik van materialen, zoals het innoveren van productieprocessen van hout door materiaalexperimenten of het bouwen met geleend materiaal.
 
De objecten en materiaalstudies zullen te zien zijn tijdens Dutch Design Week Eindhoven (20-28 oktober). Dan wordt ook bekendgemaakt wie de winnaar van de New Material Award 2018 is en welke genomineerde een fellowship aangeboden krijgt bij Het Nieuwe Instituut. De tweejaarlijkse New Material Award wordt georganiseerd door Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut.

Stof tot nadenken

Het doel van de award is het stimuleren van kunstenaars, vormgevers en architecten die met vernieuwend materiaalgebruik bijdragen aan het creëren van bewustzijn over urgente maatschappelijke vraagstukken rondom grondstoffen, productie en verspilling. De rol van de ontwerper en ontwerpend onderzoek is daarin cruciaal. Dat tonen bijvoorbeeld Iris de Kievith en Annemarie Piscaer, met serVies. Het doel van dit project is niet per se het ontwikkelen van een nieuw soort glazuur op basis van fijnstof, maar om hiermee aandacht te vestigen op luchtverontreiniging. Alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals kopjes en ontbijtbordjes worden zo een communicatiemiddel. Projecten zoals Care for Milk en Blood Related agenderen maatschappelijke waarden en verspilling. Recomposed Bamboo en het People's Pavilion bieden een nieuw perspectief op waardecreatie in de cyclus van bouwproductie en het gebruik van hout.

Genomineerden New Material Award 2018

Maatschappelijke impact

Initiatiefnemers Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut, denken dat er nog veel succes te behalen valt in de markt voor duurzame materialen en innovatieve technieken. Alle doelstellingen voor een circulaire economie en CO2-reductie zijn vastgesteld, maar de ontwikkelingen gaan te langzaam. Met de New Material Award en de bijbehorende publieke presentaties in Eindhoven en Milaan willen zij bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame materialen, circulaire economie en innovatieve technieken. Daarnaast stimuleert de New Material Award creativiteit en talent.
 
Projecten uit eerdere edities van de New Material Award hebben bijgedragen aan nieuwe materialen voor de bouw-, mode- en interieurindustrie. Er zijn verrassende recycling- en energiebesparende technieken ontwikkeld. Fellow Tjeerd Veenhoven heeft bijvoorbeeld met zijn palmleer-project een collectie footwear ontwikkeld voor surfmerk O'Neill en de winnares uit 2012, Marjan van Aubel, stond in maart dit jaar op Art Central in HongKong en in april op Salone del Mobile in Milaan met de door haar ontworpen Cyanometer, een collectie energieopwekkende zonnelampen voor Swarovski.

Nominatiecommissie 2018

  • Lex ter Braak, voorzitter, tevens voorzitter van de jury
  • Elvin Karana, Associate Professor afdeling Design Engineering, TU Delft, auteur ‘Materials Experience’
  • Conny Groenewegen, Fashion Director bij Conny Groenewegen
  • Emma van der Leest, artistiek directeur en oprichter Blue City
  • Stijn Roodnat, Co-Founder LABEL BREED

Jury 2018

  • Irene Colicchio, sustainability engineer bij DSM
  • Rianne Makkink, oprichter en directeur Studio Makkink & Bey
  • Arnold Tukker, professor afdeling Industriële Ecologie en directeur Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden

Over de New Material Award

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. Sinds 2009 (toen DOEN | Materiaalprijs) komen diverse nieuwe duurzame materialen en innovatieve technieken bij de New Material Award aan bod.
 
De initiatiefnemers willen met deze prijs en de bijbehorende publieke presentaties in Eindhoven en Milaan ontwikkelingen op het gebied van vernieuwend materiaalgebruik, circulaire economie en innovatieve techniek versterken en daarmee bijdragen aan een duurzame samenleving.
 
De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award van € 15.000 voor een eindproduct en de New Material Fellow, bestaande uit een geldbedrag van € 5.000 en een fellowship van zes maanden aan Het Nieuwe Instituut.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie, interviewaanvragen of beeldmateriaal kan contact worden opgenomen met Silvie van Oost, internationale communicatie & PR, via s.vanoost@hetnieuweinstituut.nl of +31 (0)6 57 98 13 88