New Material Award

Wat kan de ontwerpwereld leren van rigoureuze benaderingen van voedselproductie? Genomineerden van de New Material Award reageren op de praktijken van chef-kok Luc Kusters en biodynamische wijnpionier Erik van Pijkeren.

datum
29/11/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:30 - 21:00 Vertical Atlas: Infocosm.ru

19:30 - 21:30 Workshop Yophi Ignacia - Love Letter to Your Outfit

20:00 - 21:30 Luistersessie VPRO "Ongesigneerd"

20:00 Support Structures

Museum gratis van 17:00 tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

De productieketen van voedsel is vooralsnog lineair georganiseerd: bijna alles wordt afval. Er is weinig recycling. Veel van het afval komt in afvalbergen terecht, waar zelfs een composterende banaan broeikasgas uitstoot door de oneigenlijke manier van verteren in die broeiende hopen met kunststoffen, metalen en organisch materiaal. Om van die afvalbergen af te komen, moeten we voor afval een andere toepassing zien te vinden, en zorgen dat er in de hele productieketen zo min mogelijk materiaal verloren gaat of wordt weggegooid. Populaire boeken als Lean Startup gingen hier al op in, met de fabrieken van Toyota als lichtend voorbeeld.

Met chef Luc Kusters van sterrenrestaurant Bolenius in Amsterdam bespreken we hoe hij zijn keuken heeft ingericht: zijn menu’s zijn vooral op groente gebaseerd (vaak uit eigen tuin op het dak van zijn restaurant), maar hij dacht ook na over het ontwerp van zijn keuken waar hij de ruimte zo efficiënt mogelijk heeft gepoogd in te richten –– met zo min mogelijk ruimteverlies. Erik van Peijkeren handelt in biodynamische wijnen en heeft een praktijk ontwikkeld waarin hij wijn combineert met filosofie. Hij laat ons proeven wat het effect is van een circulaire benadering van wijnproductie waarin de seizoenen en de maanstanden een rol spelen Genomineerden van de New Material Award vertellen hoe zij met hun eigen ontwerpen een soortgelijke visie nastreven.

Luc Kusters

Meesterkok Luc Kusters kookt Nieuw-Amsterdams. Met zijn culinaire bagage uit La Rive, Vossius en Le Cirque opende Kusters in 2010 samen met gastheer/sommelier Xavier Giessen restaurant Bolenius. Bolenius werd in 2015 door GaultMillau uitgeroepen tot Beste Groenterestaurant en maakte entree in de Lekker Top 100. In 2016 kreeg Kusters zijn eerste Michelinster. Ook is hij is een van de oprichters van Dutch Cuisine, een beweging die de Nederlandse keuken internationaal op de kaart zet. Kusters beheert een eigen moestuin op de Amsterdamse Zuidas.

Erik van Pijkeren

Erik van Pijkeren is eigenaar van Biodynamischewijn.nl en Wijn&Filosofie. Van Pijkeren gebruikt op een creatieve manier bijzondere wijnen als middel om een gesprek te verhelderen. Door het associëren met behulp van wijn weet Van Pijkeren deelnemers te stimuleren hun eigen denkbeelden kritisch te onderzoeken. Juist het ontspannen en diepgaande karakter van de activiteit zorgt er voor dat er regelmatig een beroep op hem wordt gedaan. Regelmatig verzorgt hij lezingen en proeverijen over de thema’s ‘wijn in de oudheid’ en ‘biodymamische wijn’.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.